RASK LEVERING * FRI FRAKT OVER 1000 KR * VI FORVANDLER TEKSTILAVFALL TIL DESIGNPRODUKTER

Smallmatters produserer ingen nye tekstiler – det står nemlig for hele 90 prosent av klimaavtrykket i den forurensende tekstilindustrien. Vi benytter oss kun av tekstilrester, tekstilavfall og resirkulert polyester fra plastavfall.

Utgåtte tekstiler, som laken, duker og sengetøy, finner vi blant annet på hoteller og overnattingssteder i Norge. Kvaliteten på disse tekstilene er såpass god at de fint kan oppgraderes til nye produkter. Tekstilene skulle egentlig kastes eller brennes, men får i stedet et nytt liv gjennom å bli forvandlet til tøyposer som kan brukes igjen og igjen. Feilprodusert, feilfarget eller avbestilt tekstilavfall som ellers ville blitt destruert, henter vi på mest mulig miljøvennlig måte fra store klesproduksjoner i Italia, Portugal, Kina og India. I Europa blir tekstilene fraktet med Schenker, som har mål om å bli det grønneste transportselskapet i verden.

Broderingstrådene og de resirkulerte bomullstauene er Øko-Tex-sertifiserte. Vi bruker ikke plast på produktene i transport – de sendes i poser sydd av restmaterialer. Dessuten pakkes varene inn i resirkulert og gjenvinnbar papp når de sendes ut til kundene våre.

Vi broderer all personlig tekst på kontoret vårt.  Noen av tøyposene blir også sydd lokalt. Ved større bestillinger blir tøyposene ofte produsert på en miljøvennlig måte på en fabrikk i Polen, der den etiske standarden står høyt.

Etiske retningslinjer - Code of conduct

Smallmatters mål er å være et forbilde for utvikling av bærekraftige produkter, som reduserer vårt og våre kunders miljøavtrykk og bidrar til redusert forbruk, redusert uttak av naturressurser og mindre avfall. Vi forplikter oss og våre produsenter til å opptre innenfor de høyeste etiske standarder og å drive Smallmatters bærekraftig og ansvarlig.

Dette innebærer også å sørge for et etisk ansvarlig arbeidsmiljø hos våre produsenter, slik at de ivaretar sitt ansvar innenfor arbeidsforhold, helse, miljø og forretningsetikk. Produsentene våre har alle signert en code of coduct avtale, hvor de forplikter seg til å følge våre etiske retningslinjer, som er basert på FN`s veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter. De er ansvarlige for at produksjonen både hos seg selv, og hos underleverandører, foregår i henhold til lokale myndigheters gjeldende regler og krav, og at de driver sitt firma sikkert og miljøvennlig. Dette gjelder generelle menneskerettigheter, arbeidstakers rettigheter, miljøforskrifter og kjemikaliekrav.

Vi produserer kun på fabrikker vi selv har besøkt, eller som er besøkt gjennom et norsk agentselskap, som er medlem av Initiativ for etisk handel og som opererer i henhold til gjeldende retningslinjer.  

Smallmatters har 3 forskjellige produksjonsmetoder:.

 

1. OPPGRADERT TEKSTILAVFALL

Vi oppgrader utgåtte og overflødige tekstiler fra norske hotell til gjenbruksposer som skittentøy-, hårføner-, sko-, og reiseposer. Tekstiler som egentlig skulle kastes og brennes.

NorTekstil, Norges største vaskerikjede er vår samarbeidspartner og vi mottar utgåtte tekstiler som duker, sengetøy, laken og gardiner som ikke lenger kan benyttes til sitt formål. Vi forlenger levetiden til disse fullt brukbare tekstilene ved å lage gjenbruksprodukter som erstatter unødvendige engangsprodukter i plast og papir, samt produkter laget av jomfrumaterialer.

Posene syes og broderes lokalt i nærheten av Oslo, samt i Polen ved store bestillinger. Varene er kortreiste, slik at transport holdes på et minimum.

 

 

2. OVERFLØDIGE TEKSTILER

I store klesproduksjoner er det vanskelig å beregne eksakt hvor mye tekstiler man trenger, tekstiler blir feilprodusert, feilfarget eller avbestilt, noe som gjør at enorme mengder med fine tekstiler blir liggende på lager eller kastes. Istedenfor å bli behandlet som tekstilavfall, får vi de overflødige tekstilene. Vi designer og utvikler delikate poser som erstatter unødvendige poser i plast eller papir. Poser som gjør pakking og organisering enkelt og som hjelper deg å ta vare på tingene dine - som igjen fører til mindre forbruk.

Posene sys og broderes på fabrikker vi har vært på besøk hos eller jobbet med i mange år: Kina, Portugal, India, Polen og Italia   

 

3. RESIRKULERT POLYESTER

Sammen med vår samarbeidspartner har vi utviklet et tralletrekk i resirkulert polyester av gjenvunnet forbruksmaterialer som plastflasker og råvareavfall fra produksjonsindustrien. Tralletrekket passer til alle traller på hotell og erstatter enorme mengder plasttrekk. Alle prosesser og utvikling er testet og overvåket i henhold til GRS - Global recycled standard.

Smallmatters bruker også overflødige tekstiler fra polyester til å lage gjenbrukshandlenett som kan brukes igjen og igjen.