Utsendelse torsdager i juli, brodering sendes i starten av august * FRI FRAKT OVER 1000 KR * VI FORVANDLER TEKSTILAVFALL TIL DESIGNPRODUKTER

Smallmatters har 3 forskjellige produksjonsprosesser.

Uansett hvilket produkt vi produserer, benytter vi kun avfall som materiale. Avfallet oppgraderes eller resirkuleres og alle våre produkter skal erstatte unødvendige engangsartikler i plast. 

1) Oppgradert tekstilavfall:

  •  Vi oppgrader tekstilavfall fra norske hotell til gjenbruksposer som skittentøy-, hårføner-, sko-, og reiseposer. Vi samarbeider med norske vaskerier og mottar tekstiler som duker, sengetøy, laken og gardiner som ikke lenger kan benyttes på grunn av slitasje. Tekstilene er i solide materialer og en blanding av bomull og polyester. Posene sys på Glomma industrier på Skarnes og broderes på OPT i Oslo, samt i Polen ved store bestillinger. 

2) Overflødige tekstiler:

  • Vi benytter overflødige tekstiler fra store klesproduksjoner i Kina, Portugal, India og Polen og designer og utvikler reiseposer og skittentøyposer. Posene sys og broderes i samme land og sendes til Norge med det mest miljøvennlige alternativet. 

3) Resirkulert polyester:

  • Vi gjenvinner materialer fra forbruksmaterialer som gamle PET flasker og råvareavfall fra produksjonsindustrien til resirkulert polyester og utvikler solide handlenett for gjenbruk. Handlenettene sys og broderes samme sted og sendes til Norge med det mest miljøvennlige alternativet. Smallmatters etterstreber å finne overflødige tekstiler av polyester slik at vi kan benytte det til utviklingen av våre handlenett. (lanseres snart)

Å oppgradere (upcycle) er ikke så annerledes enn å resirkulere da begge produksjonsmetoder bidrar til å redusere mengden avfall, samtidig som man reduserer miljøpåvirkningen man har ved nyproduksjon. Man sparer råmaterialer, bruker mindre kjemikalier og mindre energi og vann. Likevel er det beste for miljøet å oppgradere, da man bruker 0 kjemikalier, 0 vann og 0 Co2 utslipp i produksjonen, i tillegg til en enklere produksjonsprosess som resirkulering krever. For hver kilo som gjenvinnes spares, ifølge tekstilaksjonen, miljøet for ½ liter kjemikalier, 2500 liter vann og 11 kg Co2 som ville gått med til produksjon av nye materialer.

Tradisjonell resirkulering er utrolig viktig i en sirkulær økonomi og er en av de beste måtene å hindre at avfall havner i landjorden. Når man resirkulerer tar man avfallet tilbake i kjeden til sitt råmaterialestadium, slik at det kan benyttes igjen til et annet type materiale eller produkt. Ved oppgradering, utenom å tillegge produktet design, tar man avfallet fremover i kjeden slik at det blir bedre og forhåpentligvis mer attraktivt i mange år fremover.

Vi tror oppgradering og resirkulering er en trend som har kommet for å bli. Både privatpersoner og firmaer i Norge og utlandet har gjort det til sitt levebrød å lage fine og nyttige gjenbruksprodukter av materialer som andre mennesker kaster. «Zero waste» begynner å bli et av de viktigste begrepene innen produksjon, dvs sørge for at ingen avfall ender i landjorden og vi i Smallmatters skal hjelpe til med det ved å bruke de overflødige materialene i vår produksjon.

Så naturlig nok er vi i Smallmatters store tilhengere av oppgradering (og resirkulering) og håper vi kan være et godt forbilde og pådrivere til å få mange andre til å hoppe om bord på denne viktige miljøvennlige reisen:

Kort oppsummert: Hvorfor oppgradering?

  • Det er bra for miljøet
  • Mindre avfall i landjorden
  • Reduksjon av tekstiler som må kastes
  • Ingen bruk av naturressurser
  • Ingen kjemikalier, vann eller utslipp av CO2 i produksjon
  • Erstatter unødvendige engangsartikler
  • Det setter et godt eksempel for andre