Forvandler tekstilavfall til designprodukter
Norske Smallmatters lager lekre gjenbruksposer av tekstiler som ellers ville blitt kastet. Hurtigruten, Åpent Bakeri, Moo, SuseriSivet og Fjong er blant dem som har tatt i bruk de miljøvennlige produktene som erstatter engangsposer og nyproduserte tekstiler.
Hurtigruten har fått oppmerksomhet for sitt ambisiøse miljøarbeid, som tar utgangspunkt i FNs bærekraftsmål. Blant annet har de fjernet all engangsplast om bord, og jobber kontinuerlig med å redusere og resirkulere avfallet sitt. Sengetøyet som tidligere ble kastet, blir nå forvandlet til skittentøy- og hårfønerposer av Smallmatters.
– Smallmatters leverer produkter som gjør avfallet vårt om til ressurser, og som erstatter produkter laget av nyproduserte tekstiler og plast. Det bidrar til et bærekraftig fotavtrykk som vi er stolte av, sier Magne Jacobsen, VP Hotel Operations i Hurtigruten Expedition.
Hurtigruten er på langt nær de eneste som har falt for gjenbruksproduktene til Smallmatters. Åpent bakeri har fått laget egne brødposer i overskuddsmaterialer i lin. Den norske veskeprodusenten Moo skal pakke de eksklusive skinnveskene inn i stoffposer laget av utgåtte dynetrekk og duker. Også stadig flere forhandlere og privatkunder får øynene opp for handlenettene og reiseposene som er langt mer miljøvennlige enn dem du vanligvis får kjøpt. De setter et langt mindre klimaavtrykk enn handlenett laget av nye tekstiler, for ikke å snakke om plastposene produktene erstatter.
Tar opp kampen med miljøversting
Bak de bærekraftige designposene står gründerne Line Houge og Janicke Lorange. Med lang erfaring innen klesdesign og produktutvikling har de fått et innblikk i hvilke katastrofale konsekvenser tekstilindustrien har for miljøet.
– Tekstilavfall er en av vår tids største miljøutfordringer. I tillegg til at tekstilindustrien står for en av de mest forurensende produksjonsprosessene i verden, produserer den enormt mye avfall, sier Line Houge.
På verdensbasis kastes det hvert sekund en hel søppelbil med tekstilavfall, og hvert år destrueres millioner av tonn tekstilrester fordi de er farget i feil farge, kuttet feil eller at kunden avbestiller. Overforbruk bidrar til at tekstilavfallet ofte er nesten ubrukt og sjeldent resirkulert. (Kilde: Ellen MacArthur Foundation og UNCTAD)
Fullt brukbare tekstilrester
Også i Norge kastes hvert år store mengder brukbare tekstiler, som på grunn av blandingen av polyester og bomull er dårlig egnet for resirkulering.
– Etter samtaler med hotell og vaskerier fant vi ut at flere tusen tonn sengetøy og duker fra norske hotell årlig kastes og brennes, og kun en liten del gjenbrukes. Brenningen gir liten energi, så ingen vinner på dette. Vi testet fillene og fant ut at det meste er i god nok kvalitet til å oppgraderes til nye produkter, forteller Janicke Lorange.
De kontaktet også tidligere tekstil-samarbeidspartnere i Italia, Portugal, Kina og India for å høre hva de gjorde med tekstiler som blir til overs fra store klesproduksjoner.
– Vi fikk samme svaret som fra vaskeriene i Norge: De kastes ofte i landdeponier, brennes eller blir liggende. Vi fikk mulighet til å ta over disse overflødige materialene og forvandle dem til nye, attraktive produkter som kan brukes igjen og igjen.
Ideen om at selv de små tingene man gjør, kan gi store positive utslag i det totale bildet, ble drivkraften til konseptet og dannelsen av Smallmatters.
– Vår forretningsidé er å redusere bruken og produksjonen av både unødvendige engangsprodukter og produkter laget av jomfrumaterialer – og erstatte disse med gjenbruksprodukter laget av overflødige eksisterende materialer. Vi vil utvikle produkter på en bærekraftig måte, uten å gå på kompromiss med kvalitet, stil og design. Dermed bidrar vi til å sette en sirkulær økonomi ut i praksis. Avfall er fremtidens råvare, poengterer gründerne.
Smallmatters har fått støtte fra Innovasjon Norge og Handelens miljøfond til å utvikle det spennende konseptet.
Bevarer tingene og gir mindre avfall
Smallmatters produserer smarte og attraktive reiseposer, skittentøyposer, handlenett og andre oppbevaringsposer, som alle erstatter engangsposer. I tillegg bidrar tøyposene til å ta vare på det som legges inni dem – noe som igjen gir mindre forbruk. Bærekraft og minst mulig miljøbelastning er ledestjernen i alle ledd av produksjonen.
– Vi benytter kun tekstilrester, tekstilavfall eller resirkulerte avfallsmaterialer. Broderingstrådene og de resirkulerte bomullstauene er Øko-Tex-sertifisierte. Vi bruker ikke plast på produktene i transport, de sendes i poser sydd av restmaterialer. Og varene pakkes i resirkulert og gjenvinnbar papp når de sendes til kundene våre, forteller de.
Nå jakter gründerne videre på materialer som per i dag defineres som avfall, men som kan omdannes til nye kvalitetsprodukter. De hjelper også bedrifter med å finne miljøvennlige alternativer, og å sette avfallet deres tilbake i sirkulasjon. For tiden jobber de blant annet med å lage strandbager av utgåtte seil og handlenett av gamle kaffesekker. I tillegg til å utvikle en liten kleskolleksjon av restegarn i kashmir.
– Vi vil fortsette å utvikle attraktive produkter som gjør det lettere for forbrukeren å velge det mest miljøvennlige alternativet. Det finnes så mange fine, eksisterende tekstiler som kan brukes, som i dag bare blir avfall som verken gir energi eller kan resirkuleres. Jorda klarer ikke å holde tritt med alle naturressursene vi bruker, og vi har ikke plass til mer avfall.
Smallmatters
- Norsk bedrift bestående av gründerne Line Houge og Janicke Lorange
- Produserer gjenbruksposer og andre tekstilprodukter laget av tekstilavfall, blant annet fra norske hotell og utenlandske klesproduksjoner
- Produktene reduserer både eksisterende og fremtidig avfall, samt erstatter unødvendige engangsposer og produkter som krever uttak av nye naturressurser.
- Posene erstatter ikke bare et enormt antall plastposer, men hjelper også kundene til å ta vare på tingene sine, som igjen bidrar til mindre forbruk.