Tekstilbransjen i året som har gått
Det har skjedd mye spennende og positivt i tekstilsektoren i løpet av 2022. Blant annet la EU-kommisjonen frem en tekstilstrategi i mars som en del av sin handlingsplan for sirkulær økonomi.
Målet er å redusere miljøbelastningen for tekstiler gjennom hele verdikjeden. Dette innebærer at det kommer krav til design og holdbarhet som skal gjøre det enklere å reparere, gjenvinne, samt redusere bruk av kjemikalier og uttak av nye naturressurser. Strategien skal sikre en mer sirkulær og bærekraftig bransje, samt inkludere produsentansvar for tekstiler.
EU-kommisjonens tekstilstrategi inneholder en imponerende stor og bred satsing med konkrete tiltak som vil gjøre tekstiler mer miljøvennlige og sirkulære. Det foreslås også løsninger på problemet med overproduksjon og overforbruk av klær, noe som bidrar til et stort avfallsproblem i mange land. Det kastes masse fullt brukbare klær, og mye havner på store søppelberg, som for eksempel i Atacama-ørkenen i Chile.
Som oppfølging av tekstil-strategien vil EU-kommisjonen utarbeide forslag til ulike regelverk som sikrer at tekstiler innen 2030 skal være miljøvennlige og sirkulære. Når EU-reglene blir vedtatt vil de bli gjort gjeldende i Norge gjennom EØS-avtalen. Dette er et stort grønt skifte for tekstilindustrien, som også forbrukerne vil nyte godt av ved at klær får bedre kvalitet og vil vare lengre.
Dette gleder Smallmatters, som kun benytter eksisterende tekstiler og resirkulerte materialer i vår produksjon. Vi bestreber å ha rene materialer som kan gjenvinnes og ikke bruke blandingsmaterialer i det vi lager. Det er veldig krevende, men det går! Det er et lite bidrag fra en liten aktør, men det er viktig, og vi håper vi kan være en pådriver og bidra til mer kunnskap om utfordringer den globale tekstilpåvirkningen har på miljø og klima. Både om hva du som forbruker kan sette som krav og hva vi som produsenter faktisk kan bidra med.
Tekstiler utgjør en stor belastning på klima og miljø gjennom hele livsløpet fra produksjon til forbruk og avfallsbehandling. For å produsere tekstiler brukes naturressurser som for eksempel bomull, ull, silke, tre og olje. I tillegg bruker tekstilindustrien mye vann, kjemikalier og store landarealer. Mindre enn 1% av alle materialer benyttet i tekstiler i dag resirkuleres til nye tekstiler, globalt ender over 70% på fyllinger eller blir brent. Hvert sekund kastes lastebillass med klær, store deler til og med ubrukt. Da vet vi at det er mye som kan gjøres. Vi som lager produkter av tekstiler må ta ansvar, men dere som forbrukere kan stille krav til det som kjøpes
Norge er et lite tekstilland, med svært liten egenproduksjon, samtidig er vi en storforbruker av tekstil. Ca 80.000 tonn tekstiler kommer på markedet i Norge hvert år, det er ca 15 kg pr innbygger. Mengden tekstilavfall fra norske husholdninger har doblet seg de siste 20 årene, og over 50% av tekstilene ender i restavfallet og blir brent i Norge, noe som er en kilde til klimagassutslipp da mye av tekstilene inneholder syntetiske og fossilbaserte fiber. De resterende tekstilene blir donert til frivillige organisasjoner og 97% blir eksportert til gjenbruksmarkeder utenfor Norge.
Det finnes dessverre få alternativer til gjenbruk, forbrenning og deponi, da teknologien knyttet til materialgjenvinning fremdeles er umoden, men det finnes i dag selskaper som bryter ned brukte tekstiler, og lager en masse som blir til fiber som egner seg veldig godt til nye tekstiler. Kravet er at tekstilene er så rene som mulig. Det vil si ikke blanding av flere materialer som for eksempel bomull og polyester. Derfor er det enda viktigere at når man lager tekstiler, så tenker man gjenbruk og gjenvinning allerede i design og produksjonsfasen.
Man må lage tekstiler av rene materialer med god kvalitet, slik at levetiden forlenges, samt gjenvinnes igjen uten at man må ta ut nye naturressurser.
Norge skal ha på plass sortering av tekstiler fra restavfall innen 2025. Dette er et krav fra hele EØS området. Klima og miljødepartementet må nå vurdere forslagene fra Miljødirektoratet. De sentrale aktørene i bransjen har kommet med innspill til hvordan man kan gjøre tekstilbransjen sirkulær og bærekraftig.
Hovedtiltakene i tekstilstrategien:
- Krav til design av tekstiler
- Krav til informasjon og digitale produktpass
- Redusere overforbruk og motvirke at usolgte/returnerte tekstiler kastes og destrueres
- Utvidet produsentansvar
- Begrense utslipp av mikroplast
- Skjerper regelverket mot grønnvasking